Show menu

Se spomniš spomina? - prestavljeno

V peti različici je mednarodna plesna platforma Balkan Dance Projectk sodelovanju povabila mednarodno priznana koreografa: Gaja Žmavca, člana Baleta SNG Maribor in dolgoletnega člana Zagrebškega plesnega ansambla, člana Masa Dance Company, Ognjena Vučinića. Cilj projekta je povezati plesne umetnike iz sosednjih držav (tokrat Bosne in Hercegovine, Slovenije, Srbije in Hrvaške), katerih kulturna dediščina si je podobna, a tudi zelo različna.

Ustvarjalci plesnega diptiha iščejo skupno kulturno dediščino, črpajo navdih iz nacionalnih tradicionalnih plesov, pisnega in ustnega izročila, glasbe, tradicionalnih plesov in obrti. Ob tem se postavljajo vprašanja: Kaj je naša kulturno-zgodovinska-folklorna dediščina? Kateri del zapuščine je še vedno živ in koliko je pomembna za narod? Z novo plesno produkcijo z imenom »Remember your memory« Balkan Dance Project ohranja in širi zavedanje o vrednosti nesnovne kulturne dediščine vseh kultur, vključenih v projekt.

1. del CORN

Koreografija: Gaj Žmavc
Asistent koreografa: Tetiana Svetlična
Glasba: Terra Folk, ŽePZ Radovan Gobec in slovenska narodna glasba
Kostumi: Gaj Žmavc
Plesalci: Mojca Majcen in Luka Ostrež (SLO), Zulejha Kećo in Branko Mitrović (BIH) in Jakša Filipovac (SRB) in kot gostja Tamara Ljubičić - prvakinja Sarajevskega baleta
Trajanje: 27 min
Produkcija: Balkan Dance project, Festival Velenje, Tanzelarija BIH


2. del KORAK KAMENI

Koreografija: Ognjen Vučinić
Plesalci: Mojca Majcen in Luka Ostrež (SLO), Zulejha Kećo in Branko Mitrović (BIH) in Jakša Filipovac (SRB)
Trajanje: 25 min
Produkcija: Balkan Dance project, Festival Velenje, Nataša Hajdarević

Ognjen Vučinić bo tradicionalni narodni ples "nemo kolo" prevedel v izraz modernega plesa. Le malo tradicionalnih kultur pozna ples brez glasbene spremljave, zato je nemo kolo s področja naše širše regije zasluženo del svetovne dediščine UNESCO.

Peto različico projekta so podprli: Iportunus - mobilnost Evrope, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvatske, Mestna Občina Celje in Zavarovalnica Triglav